Het ruimtelijk werk onderscheidt zich van andere kunstenaars door de vormentaal en materiaalkeuze. De combinatie van hout en metaal levert een bijzondere situatie op. Juist het gebruik van afwerkingen die anders zijn, geeft de beelden een bijzondere sfeer mee.
Proces
Ruimtelijke werk schets ik altijd eerst uitgebreid. Hierdoor kan ik de verhoudingen tussen verschillende onderdelen goed in mijn hoofd en vingers krijgen. Bij de uitvoering komt deze voorbereiding goed van pas. Het proces is in verschillende stappen te verdelen: de schetsfase, materialen zoektocht, materiaalbewerking en afronding. De eerste fase kan soms lang duren. Een tuinbeeld vormt zich soms snel, maar vaak ook langzaam. Ik spreek hier vaak van schetsen, laten rijpen en dan weer verder schetsen. Als het beeld goed in mijn hoofd zit, zoek ik de juiste materialen. Welk metaal gebruik ik? IJzer of RVS? Welke dikte heeft het metaal? Welke houtsoort past het beste? Bij de uitvoering komt alles samen. De definitieve schets vertaal ik in een tuinbeeld. Tijdens de uitvoering vraagt het beeld vaak om een nèt andere benadering of bewerking. Tot slot is de afrondingsfase aangebroken. Ik zorg dat het beeld dat is ontstaan ook zo blijft en dat het de sfeer blijft oproepen ook na langere tijd.
Afmetingen
De beelden die ik maak, passen bij de ruimte waar het komt te staan. Dit betekent dat de afmetingen verschillend zijn. Een klein hoekje vraagt soms om een klein ingetogen beeld. Een groot grasveld daarentegen mag best de ruimte krijgen om zich te presenteren. Vooralsnog werk ik met beelden tot een grootte van ongeveer 1,5 meter. Is het nodig dat er een groter beeld komt dan kan ik in overleg met een constructeur groter werken. In dat geval werk ik de basis uit in mijn atelier en zal de constructie van het ruimtelijk werk ergens anders worden gemaakt.
Bekijk ook mijn metalen schilderijen.